10. BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ’NİN ÜÇÜNCÜ GÜNÜ YOĞUN BİR PROGRAMLA DEVAM ETTİ

10. Boğaziçi Film Festivali’nin üçüncü gününde Lav Diaz masterclass’ının yanı sıra Ulusal ve Uluslararası Uzun Metraj, Ulusal Belgesel Yarışmalarında yer alan filmlerin ekiplerinin katıldığı söyleşiler ve özel gösterimler gerçekleşti.

10. BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ’NİN ÜÇÜNCÜ GÜNÜ YOĞUN BİR PROGRAMLA DEVAM ETTİ

10. Boğaziçi Film Festivali’nin üçüncü gününde Lav Diaz masterclass’ının yanı sıra Ulusal ve Uluslararası Uzun Metraj, Ulusal Belgesel Yarışmalarında yer alan filmlerin ekiplerinin katıldığı söyleşiler ve özel gösterimler gerçekleşti.

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 10. Boğaziçi Film Festivali’nin 23 Ekim Pazar günü Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleşen programında ilk olarak Lav Diaz’ın masterclass’ı gerçekleşti. Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nda yer alan ve prömiyerini 75. Locarno Film Festivali’nde yapan “Love Dog” filminin gösteriminin ardından da filmin yönetmeni Bianca Lucas seyirciyle buluştu.

Moderatörlüğünü festivalin uluslararası film programcısı Onur Sherifi’nin üstlendiği “Love Dog” söyleşisinde yönetmene sorulan ilk soru, filmin senaryo ve yaratım sürecinin nasıl ilerlediği hakkındaydı. Bianca Lucas, filmin ilk aşamasında elinde sınırlı imkanlar bulunduğunu belirtirken, “Filmin başı pandeminin de başlangıcıydı ve hedeflerim bu açıdan da daha basit bir seviyedeydi. Tek amacım vardı. Acıyı ve hüznü gösterebilmek. Bunu da sinematik bir deneyime dönüştürmeye çalıştım.” dedi. Filmde önemli olanın senaryolar değil, yaşanan yası sahnelerle yansıtmak olduğunu söyleyen Lucas, “Yas katmanlı bir süreç ve ilk zamanları daha baskıcı oluyor. Benim istediğim de başroldeki karaktere yakın hissedebilmek ve o atmosferi verebilmekti.” diye konuştu.

Ulusal Belgesel Yarışması Kısa Filmlerinin Gösterimi Yapıldı

Ulusal Belgesel Yarışması’nda yer alan kısa filmler, 23 Ekim günü AKM Yeşilçam Sineması’nda seyirciyle bir araya geldi. Yarışmada bulunan Deniz Telek’in “Suyu Bulandıran Kız”, Gülben Arıcı’nın “Kennedy’nin Doğuşu”, Charles Emir Richards’ın “Suriyeli Kozmonot”, Metin Dağ’ın “Kaf Kaf” filmlerinin gösterimi gerçekleşti. Gösterimlerin ardından film ekiplerinin katılımıyla söyleşiler yapıldı. Söyleşilerin moderatörlüğünü festivalin ulusal film programcısı Ebubekir Elkatmış üstlendi.

“Suriyeli Kozmonot” filminin yapımcısı Enis Özkul, yönetmenlerinin iki yıl boyunca arşiv taradığını ve zorluklarla çekilen bir film olduğunu dile getirdi. Asla bulamazsınız denilen görüntüleri çeşitli YouTube kanallarından ve arşivlerden toparladıklarını söyleyen Özkul, “Filmimizi Fransa'da bir festival kabul etti. Ondan önce Avrupa’da epey festivallere katıldık, ancak çok net bir sonuç alamadık.” diye konuştu.

“Kaf Kaf” filminin yönetmeni Metin Dağ, filmin adının nereden geldiği ile ilgili soruya “Sadece doğa olayı olmayan kötülüğü def etmekten geliyor. Babaannemden biliyorum, negatif bir şey varsa buna karşı tepki veriyordu ve o bunu; ‘kaf kaf' olarak nitelendiriyordu.” dedi. İkinci karşılığının da Zazaca’daki temsiliyetiyle Hızır’ı çağırmak olduğunu söyleyen Dağ, “Ülke için ne yapabilirim dedim. Bu anlamda kaf kaf sadece bir haykırış veya iki kelime değil. Bütün bir ülke adına iki kelime.” diye konuştu.

Proje danışmanı Ali Sürmeli ise deprem olduğunda bu kavramın akıllara gelip hatırlandığını ve sonra unutulduğunu söyleyerek, filmi çekme amaçlarını “Ne yapıp edip insanlara yararımız olsun istedik. Depreme karşı biraz duyarlı olun demeye çalıştık.” sözleriyle açıkladı.

Festivalin üçüncü gününde ayrıca Atlas 1948 Sineması’nda Cem Demirer’in “Mendirek”, Selcen Ergun’un “Kar ve Ayı” filmleri seyirciyle buluştu. AKM Yeşilçam Sineması’nda Ildikó Enyedi’nin “The Story of My Wife” filminin özel gösterimi yapıldı. Kadıköy Sineması’nda ise Michal Blaškonun “Victim”, Noémi Veronika Szakonyinin “Six Weeks”, Davit Pirtskhalavanın “A Long Break” filmlerinin gösterimi ve Lav Diaz’ın “When The Waves Are Gone” filminin özel gösterimi gerçekleşti.

Festivalde 24 Ekim Programı

10. Boğaziçi Film Festivali’nin dördüncü gününde Atlas 1948 Sineması’nda saat 13.00 seansında Jean-Luc Godard'ın "Serseri Aşıklar", Saat 16.00 seansında Hakan Kerim Karademir'in "Uçuş 811", 18.30 seansında Murat Karakuş'un “Eflatun” filmlerinin gösterimi yapılacak. Saat 21.00’da ise Dücane Cündioğlu’nun katılımıyla "Sinema ve Hakikat" başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek.

Sinemaseverler, AKM Yeşilçam Sineması’nda saat 18.30 seansında Hazal Uyar'ın "Plaza Köylüleri" filmini seyredebilecekler.

Kadıköy Sineması’nda saat 13.00 seansında Jean-Luc Godard'ın “İmgeler ve Sözcükler” filminin özel gösterimi yapılacak. 16.00 seansında Philip Scheffner'in “Europe”, 18.30 seansında Youssef Chebbi’nin “Ashkal”, 21.00 seansında Özcan Alper’in “Karanlık Gece” filmleri seyircisiyle bir araya gelecek.

Festival Biletleri Mobilet’te!

10. Boğaziçi Film Festivali’nin film gösterimleri fiziki olarak Atlas 1948 SinemasıAtatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması ve Kadıköy Sineması’nda gerçekleşecek. Festival biletleri 30 TL, belgesel ve kısa film gösterimleri ise 20 TL olmak üzere mobilet.com üzerinden satışa sunuluyor. Ayrıca biletler, festival süresince Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sineması gişelerinden de alınabilecek.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, VakıfBank’ın Ana Sponsorluğu, TRT’nin Kurumsal İş Ortaklığı, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı ile gerçekleşecek “10. Boğaziçi Film Festivali” ile ilgili tüm gelişmelere ve festivale dair güncel haberlere www.bogazicifilmfestivali.com ve festivalin resmî sosyal medya hesapları üzerinden erişilebilir.