11. BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ’NDE “60 GÜN” FİLMİ İZLEYİCİLERLE BULUŞTU

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle düzenlenen 11. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde yer alan “60 Gün” filminin Türkiye prömiyeri 14 Aralık Perşembe günü, Atlas 1948 Sineması’nda yapıldı.

11. BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ’NDE “60 GÜN” FİLMİ İZLEYİCİLERLE BULUŞTU

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle düzenlenen 11. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde yer alan “60 Gün” filminin Türkiye prömiyeri 14 Aralık Perşembe günü, Atlas 1948 Sineması’nda yapıldı.

Gösterim sonrası gerçekleşen söyleşiye filmin yönetmen, yapımcı ve senaristi İsmail Doruk, oyuncuları Bora Kırkım, Başak Cingöz, Aydın Orak, Halil İbrahim Kaylaycıoğlu ile filmin ekibi katıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise sinema yazarı Gökşen Aydemir yaptı.

Filmin yönetmeni İsmail Doruk; “Türkiye’de ilk prömiyerini yaptık. Daha önce Hindistan’da ve Çin’de festivallerde gösterimleri oldu”

Projenin ortaya çıkışı üzerine konuşan İsmail Doruk; “Eski bir proje aslında. 6-7 yıl kadar oluyor. 2 sene önce filmi çektik. Tam pandemiye denk geldik o yüzden uzun sürdü” dedi ve Bakanlık desteğinin de olduğunu söyleyerek fon sürecinde zorlanmadıklarının altını çizdi.

Özüne Zarar Vermek İstemedim

Film üzerine konuşan İsmail Doruk; “Aklımızda 3 tane final vardı bu film için. Biz biraz ucu açık bıraktık, böyle olmasını istedik. Filmi zor çektik, çünkü bağımsız film çekmek gerçekten çok zor” ifadelerinde bulundu. Doruk; “Hikâye aslında yaşanmış olabilecek bir senaryo. Ama öyle şeyler ile karşılaştım ki, filmin konusu dışında kalan şeylerdi. Biz konudan sapmak istemedik, özüne zarar vermek istemedim” 

Filmde Kötü Karakter Yok

Oyuncular ve karakterle yönelik soruya İsmail Doruk;” Oyuncu seçimlerinde aklımızda isimler vardı. Birkaç görüşmeden sonra isimler netleşti aslında. Herkes projeyi sevdi, dahil olmak istedi. Ayrıca filmde kötü karakter yok” şeklinde cevap verdi.

Başak Cingöz “Zorlansak da bir o kadar da eğlenerek çektik. Güzel bir süreçti” şeklinde konuştu.

İsmail Doruk’un yönettiği dünya prömiyerini 29. Kolkata Uluslararası Film Festivali’nde yapan “60 Gün”, 1981 yılında aynı köyde yaşayan iki gencin evlenmesi ile başlayan olayların beklenmedik bir biçimde sonuçlanması anlatıyor.

11. Boğaziçi Film Festivali’nde Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde yer alan, “Empty Nets” Filmleri sinemaseverlerle Buluştu

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 11. Boğaziçi Film Festivali’nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde yer alan “Empty Nets” filminin gösterimi 14 Aralık Perşembe günü, AKM Yeşilçam Sineması’nda yapıldı.

Gösterim sonrasında yapılan söyleşiye filmin yönetmeni Behrooz Karamizade katıldı.  Etkinliğin moderatörlüğünü ise 11. Boğaziçi Film Festivali Genel Koordinatörü Enes Erbay yaptı.

Filmin yönetmeni Behrooz Karamizade; “Türkiye’de kendimi evimde gibi hissediyorum. Almanya’da doğdum büyüdüm ama İran’a çok sık gidip geliyorum. İran’daki gençlerin çok basit hayalleri var; evlenmek, iş sahibi olmak gibi. Onların bu basit hayalleri beni cezbediyor. Temelde çok basit bir film. Genç bir adam var. Kötü kararlar veriyor ve kötü sonuçlarla karşılaşıyor. Ama bir yandan da yeni başlangıçları da temsil ediyor” şeklinde filmi özetledi.

Önce Mekânı Buldum Daha Sonra Hikâye ile Mekânın İçini Doldurdum

Karamizade; “İlginç bir mekân bulabilmek için İran taşrasını çok gezdim.  Doğru kareyi çekebilmek için bence görsellik çok önemli. Bu nedenle önce mekânı buldum. Daha sonra hikâye ile mekânın içini doldurdum. Balıkçı mekanını bulduktan sonra benim için doğru bir görsel olduğunu düşündüm. Çok karanlık ve depresif bir yerdi ve benim hikayemle tamamlanıyordu” diyen Karamizade sözlerine “Metaforik olarak deniz hem veren hem alan bir şeydi aynı İran ve gençlik arasındaki ilişki gibi” şeklinde devam etti.

Behrooz Karamizade’nin yönettiği Empty Nets Filmi; Amir ve Narges'in sevgileri, umutları ve hayalleri, İran'daki yeni neslin hayatlarını yönetmeye devam eden gelenek, yozlaşma ve sosyal hiyerarşi ağıyla çatışır.

11.⁠ ⁠Boğaziçi Film Festivali’nde ayrıca bugün , “Highway of a Broken Heart”, “File”, “Rites”, “The Death Mess”, “Hayâl Eyler Gönül Geçmiş Zamanı”,  “Apartman Boşluğu”, “Kurdun Kutusu” ve “Selvi Uykusu” filmlerinin gösterimi gerçekleşti.

Festivalde 15 Aralık Programı

AKM Yeşilçam Sineması’nda saat 11.00 seansında Behçet Güleryüz’ün “Seyirlik Bir Gariplik: Van Gölü Canavarı”,  Miriam Carlsen ve Saeed Mayahy’ın “Game Over”, saat 13.00 seansında Sertaç Bozkurt’un “Ayakkabı”, Murat Berber’in “Mesken”, Can Baran’ın “Apartman Boşluğu”, Uğur Savaş’ın “Kurdun Kutusu” ve Süleyman Civliz’in “Selvi Uykusu”, saat 16.00 seansında İsmail Doruk’un “60 Gün”, saat 18.30 seansında Savva Dolomanov’ın “Silhouette”, Aleksandra Kardalevska’nın “The Script”, Jasna Safic’in “Late Winter”, Mahaut Adam’ın “My Little Daddy” ve Sam Manacsa’nın “Cross My Heart and Hope To Die”, saat 21.00 seansında  Murat Pay’ın  “Hep Otuzüç Yaşında” filminin özel gösterimi yapılacak.,

Festival Biletleri Satışta!

Festivalin film gösterimleri Atlas 1948 Sineması, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması, Hope Alkazar ve İstiklal Mall- Cinema Pink’te gerçekleşecek. Festival biletleri 75 TL olmak üzere mobilet.com üzerinden satışa sunuldu. Ayrıca biletler, festival süresince Atlas 1948 Sineması gişesinden de alınabilecek.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, Turkcell ve Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğu, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı ve Türkmedya’nın ana medya sponsorluğu, seyahat ve premium hizmetler sponsorlu İGA PASS, ödül sponsorluğu Akli Film ve Fiyap ile gerçekleşecek 11. Boğaziçi Film Festivali” ile ilgili tüm gelişmelere ve festivale dair güncel haberlere www.bogazicifilmfestivali.com ve festivalin resmî sosyal medya hesapları üzerinden erişilebilir.

www.bogazicifilmfestivali.com

Facebook – Instagram ve Twitter: @bogaziciff